Skriver du en fortelling: har du funnet slutten?

Å vite hvor du skal kan hjelpe deg på veien

Bilde av Leah Kelley fra Pexel.

Gikk du glipp av forrige ukes skrivetips? Klikk her.

[4] Planlegg slutten først

Gjennom hele min akademiske karriere var avslutninger det vanskeligste jeg skrev. Det gjaldt både essayer og noveller, og ikke minst dikt. For min del så var det ikke alltid like vanskelig å skrive langt eller nå ordgrensen. Det største problemet mitt var at det alltid var så vanskelig å finne ut av hvordan jeg skulle runde av tekstene mine. Det var alltid mer å skrive og nye retninger jeg kunne gå, men avslutningene virket ofte malplasserte, forhastede og generelt dårlige. Så hvordan kan jeg skrive en avslutning som virker naturlig?

Bilde av Polina Zimmerman fra Pexel.

De beste tekstene jeg har skrevet, både kreative og saklige ble skrevet da jeg allerede visste hvordan jeg ville at slutten skulle være før jeg i det hele tatt begynte. Var det et essay skrev jeg ned konkusjonen min først, eller det siste avsnittet. For novellene skrev jeg sluttscenen eller de siste setningene for å få en følelse av sluttpunktet. Når du vet hvor det ender er det bare å knytte begynnelsen og slutten sammen.

Bilde av cottonbro studio fra Pexels.

Å vite hvor du skal kan gi deg en ramme og en struktur å både holde deg til, men også støtte deg på. Hvis du synes det er vanskelig å skrive nok ord, kan avslutningen din gi deg en pekepinn i riktig retning. Du kan da velge hvilke punkter, temaer og øyeblikk som du synes er viktig å inkludere for at det du skriver skal gi mening og uttrykke det du ønsker. På den måten er det lettere å holde seg på «stien» hvor hvert ord har en mening uten å komme på avveie med flere tangenter som gjør det vanskelig å runde av teksten på en produktiv, enkel og meningsfylt måte.

Skriv slutten først og la den lede deg.

Ønsker du flere tips eller tilbakemeldinger spesifikke til din tekst er det bare å ta kontakt for en uforpliktende samtale. Ikke glem at studenter får 30% rabatt på alle tjenester!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: